Amit a kötvényekről tudni kell

Kötvény piac, kötvény ismertetése

A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A kötvényben a kibocsátó (az adós) arra vállal kötelezettséget, hogy a kötvényben megjelölt pénzösszeget, továbbá ennek kamatát a kötvény mindenkori tulajdonosának vagy birtokosának (a hitelezőnek) a kötvényben megjelölt időben és módon megfizeti.

Amikor kötvényt vásárolunk általában, a birtokunkba kerül a kötvény kibocsájtójának a tartozása. Innentől a kibocsájtó annyival tartozik nekünk, mint amennyi a kötvény névértékeés a névértékre elvállalt kamat, amit a kötvények világában kuponnak neveznek. A kibocsájtónakezt a tartozását (a névértéket) akkor kell megfizetnie, amikor a kötvényben ígért lejárat esedékes. A kuponokat pedig a kötvény típusa szerint havonta, negyedévente vagy évente szokásos kifizetni.

A kötvényeknek hatalmas és évszázadok óta működő piaca van. Ezen a piacon adják-veszik azokat a kötvényeket, amelyektől a tulajdonosaik valamilyen okból meg akarnak válni, a befektetők pedig meg akarnak vásárolni. Ahogyan ez lenni szokott, a piacon forgó dolgoknak aktuális ára van. Így az értékesítésre szánt (megvenni fontolgatott) kötvényeknek is kialakul egy ára, árfolyama, ami a legritkább esetben egyezik meg a névértékkel. A kereslet és a kínálat, az aktuális banki kamatlábak, a kötvény kibocsájtójának kockázata, a piaci hangulat mind-mind befolyásolják ezt az árat. Az áralakulásnak  jókora szakirodalma van, de mi most megmaradunk az elszámolásunk érthetőségéhez legfontosabb kérdéseknél.

Ha a kamat fix, a hozamelvárások pedig változnak, akkor szükségszerűen az árfolyam igazodik a piaci elvárásokhoz. Például: ha egy 1 éves futamidejű, 10.000 Ft névértékű papírnak fix 8 százalék a kamata, az 10.800 Ft-ot fizet a futamidő végén. Ha a hozamelvárások  10 százalékra nőnek, akkor a papír piaci ára 9.818 Ft-ra csökken, mert ennyi adja ki a 10 százalékos hozammal a futamidő végén a 10.800 Ft-ot (9.818 * 1,1 = 10.800).

 


Kamatozzon Önnek!

Na hagyja, hogy a bankok az Ön pénzén keressenek! Fektessen direkt a gazdaságba kötvényekkel!