Mekkora biztosítási összeg ajánlott?

Minimum

A biztosítási összeg a halál v. rokkantság közvetlenül és azonnal jelentkező anyagi kockázataira (kézkiadások) térítsen. Pl: Halál esetén a temetési költségek, rokkantság esetében az orvosi ellátás, stb. Ennek a védelmi szintnek az összege általában minimum 1, legfeljebb 2 millió forint körül alakul.

Középút

A biztosítási összeg az azonnali sokkszerű kiadások után a megváltozott körülményekhez történő igazodás költségeit is fedezze.

  • PL. annyit kifizet, hogy a hitelekből elő lehessen törleszteni annyit, hogy háztartás kevesebb bevételéből is finanszírozható.
  • Arra az időre elegendő fedezet, míg a család inaktív tagjai(pl. gyerekek) is keresőképessé válnak.
  • Ha sokkal súlyosabb a helyzet, akkor lehetőséget ad, a családi vagyonszerkezet nyugodt és átgondol átalakítására, a kényszerű értékesítésből fakadó veszteségek nélkül (pl. kisebb lakásba költözése esete).

Optimális

A biztosítási összeg teljes egészében és folyamatosan fedezze a bevételi hiányt, ami a biztosított sérülése vagy halála miatt keletkezik. Ez úgy kalkulálható, hogy a biztosítási összeg befektetéséből származó hozama elérje a biztosított kieső jövedelmét. Ez a védelem, akár több tízmilliós biztosítási összeget is jelenthet (10 millió forint évi 10% hozam mellett is csak havi 80 ezer forintot jelent, ami egy nettó 80 ezer forintos jövedelmet helyettesít).