Mit kell tudni az alapokról?

Befektetési alapok

A termék – kollektív befektetési formaként – lehetőséget biztosít olyan befektetési stratégiák alkalmazásához, amely korábban csak a nagybefektetők számára volt elérhető.  Hazánkban is több, mint 15 éves múltja van, míg a világszerte már több évtizedes múltra tekint vissza. A lakossági megtakarítás jelentős része világszerte ebben a befektetési formában pihen, már a biztosítási piac is alkalmazni kezdte ezt az eszközt.

Előnyök

 • Méretgazdaságosság, költséghatékonyság

  Egyértelmű, hogy egy átlagos befektetési alap is olyan mérető tőkét kezel, amivel a kisbefektetők számra elérhetetlen eszközök, befektetési célponot is elérhetővé váltak. A fajlagos költségek is jóval kisebbek a tőkekoncentráció következtében.
 • Kockázatok porlasztás

  A befektetési alapok mindegyike komoly kockázatkezelési eljárásokat alkalmaz, akár több tucat különböző eszközt is tarthat, ezzel is csökkentve a befektetés kockázatát. A nagybefektetői lehetőségek ráadásul olyan eljárásokat is lehetővé tesznek, amik mások számára nem elérhetőek.
 • Rugalmasság

  A befektetési alapok egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy bármikor jegyezhetők és – szemben a részvényekkel- bármikor eladhatók. Az alapkezelő ugyanis garantálja a folyamatos forgalmazást, így a befektető bármikor visszaválthatja a befektetését.
 • Szakértelem, non-stop figyelem

  Egy befektetési alap működését magasan képzett szakemberek végzik, munkájukat elemzők csapata segíti. Napi 24 órában folyamatosan figyelemmel kísérik a befektetés alakulását.
 • Transzparencia

  Transzparencia azaz nyilvánosság, biztonság, intézményi garanciák. A befektetési alapokra, alapkezelőkre szigorú törvényi szabályozás vonatkozik, melyet tovább erősít, hogy mind az alapok, mind az alapkezelők működése az egyéb pénzügyi intézményekkel összehasonlítva sokkal áttekinthetőbb és ellenőrizhetőbb.

Hátrányok

 • Reakcióidő

  A befektetési jegyek jegyzése jellemzően T+2 napos, így egy a maihoz hasonló hektikus piacon nehezen kiszámítható, hogy milyen árfolyamon is sikerül adni vagy venni. Emiatt a termék alapvetően nem alkalmas olyan befektetési stratégiához, amely aktív kereskedésre épül. Jellemzően hosszútávú befektetési forma.
 • Magas kezdeti költségek

  A befektetési jegyek jegyzési költsége általában a legmagasabb, akár 3-5% is lehet.