Biztosítás alkuszi megbízás

Az alkusz a biztosításközvetítési piac különleges szereplője, mert nem a biztosítót képviseli, mint az ügynök, hanem mindig az ügyfél megbízásából jár el. Az a feladata, hogy évről évre megkeresse a megbízója igényeinek megfelelő legolcsóbb ajánlatot. Megbízása kiterjedhet az ügyfél nevében való nyilatkozattételre is, így az ügyfél helyett írhat alá, ezzel rengeteg papírmunkától kíméli meg.

Miért előnyös az alkuszi megbízás?

 • Mert ingyenes, hiszen a biztosító fizeti a jutalékot
 • Mert minden évben a legolcsóbban jut hozzá a megfelelő szolgáltatáshoz
 • Mert az adminisztratív terhet levesszük az ügyfél válláról
 • Mert  nő kárkifizetés esélye

Hogyan vehetek részt ebben az ingyenes szolgáltatásban?

1. Lépés: Töltse le az alkuszi megbízási szerződésünket!

2. Lépés: Töltse ki a nyomtatványt: A pontos adatok kulcsfontosságúak, különösen a meglévő biztosítási szerződéseinek adatai fontosak!

3. Lépés: töltse fel az aláírt megbízást (színes másolatban):


Gyakran feltett kérdések

 • Mi történik a meglévő biztosításaimmal?

  Mivel a vagyonbiztosítások mindig egy éves időtartamra köthetők, az évfordulóig futnak tovább. Ekkor az alkusz megversenyezteti a biztosítókat és ha jobb ajánlatot talál automatikusan vagy az Ön külön kérésére felmondja a régi szerződéseket és megköti az újakat. Ha nem talál jobb ajánlatot (figyelembe véve az esetleges hűség-bónuszokat és egyéb módosító tényezőket), akkor a régi szerződések maradnak érvényben (a biztosító ilyenkor is az alkusznak fizeti a jutalékot ugyanis)
 • Miért fontos a biztosítások rendszeres ellenőrzése?

  Ha kevesebbre biztosítja lakását, vállalkozását a biztosító NEM fizeti ki a tényleges kárt. Ha kevesebbre köti biztosítását, mint kéne, arányosan kevesebbet is térítenek (alulbiztosítottság). Ha többről szól a biztosítás, feleslegesen fizet, sőt a feleslegesen befizetett díj még vissza is jár Önnek! Ha nem figyel oda a részletekre, szintén gondjai támadhatnak a kárrendezéskor!
 • Bármilyen biztosítást köthetnek?

  Alkuszi megbízás alapján kizárólag vagyonbiztosításokat tudunk kötni (életet nem), de már meglévő életbiztosítást is az állományunkba tudunk venni.
 • Ki köthet alkuszi megbízást?

  Kizárólag olyan ügyfél nevében tudunk eljárni, aki kötött alkuszi megbízást. Így például egy családban érdemes mindenkivel külön szerződni. A vállalkozások jellemzően önálló jogi személyek, akinek a nevében külön alkuszi megbízást kell kötni. Mivel az alkuszi megbízás díjtalan, így a több szerződés sem jelent költséget!

Tipikus hibák, amit egy alkusszal megelőzhet:

 • Alulbiztosítottság

  Ilyenkor kevesebbre van biztosítva a vagyon, mint amennyit az ér. Ekkor a biztosító mindig arányosan térít (10 milliós vagyontömeg 5 millióra van biztosítva. 100.000 forint kár keletkezik, a biztosító csak 50 ezret fizet)
 • Túlbiztosítottság

  Többre van biztosítva a vagyon, mint amennyit ér. Ilyenkor feleslegesen fizet az ügyfél díjat, nem kaphat több térítést a tényleges értéknél. SŐT ilyenkor a többlet díj még vissza is jár!
 • Rossz értéken vett biztosítási értékek

  Jellemzően nem a törvény szerint kötelező ún. újrabeszerzési értéken biztosítanak, hanem a jóval kisebbe amortizált értékre kötik a biztosításokat. Ez vállalkozásoknál még érthető lehet, de magánszemélyeknél már egyértelműen a nagyon káros alulbiztosítottsági szituációt eredményezi.
 • Régi kötések, drága díjak

  A termékfejlesztési verseny miatt az újabb vagyonbiztosítási módozatok, korszerűbb termékek olcsóbbak lehetnek, mint a régiek.
 • Túlzott indexálás

  Ha sokáig nem foglalkoznak egy biztosítással a biztosító az infláció mértékével növelheti a kockázati összeget, így a díjat is, holott az a valóságban nem nő (sőt csökkenhet is). Ezzel ismét a túlbiztosítottság csapdájába eshet az ügyfél.
 • Nem is tudja az ügyfél mire jók a biztosításai

  Sokszor utólag derül ki mennyi mindenre térít még egy szerződés, amit korábban nem használt ki az ügyfél. Tipikus példa: ingatlan biztosítás melletti felelősség biztosítási kiegészítő: Ha bárhol(tehát nem feltétlen az ingatlanon belül) kárt okozok másnak(pl. elkérem a fényképezőgépét és eltöröm) a lakásbiztosításom térítheti!